BİRİNCİ BÖLÜM
TEMEL İLKELER VE HUKUKİ SORUMLULUK
Amaç ve Kapsam
MADDE 1 —
- Bu kurallar, TekstilForum.com platformunda gerçekleştirilen tekstil ticareti, bilgi paylaşımı ve üyeler arası iletişimin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun, güvenli ve profesyonel bir zeminde yürütülmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
- TekstilForum.com platformuna üye olan herkes, bu kuralları ve tekstil ticaretinin etik değerlerini peşinen kabul etmiş sayılır.
Tanımlamalar
MADDE 2 —
- Bu metinde geçen;
- Platform: TekstilForum.com forumunu,
- Yönetim: Admin (CLARK) ve görevli moderatörleri,
- Ticaret Puanı: Gerçekleşen tekstil ticareti sonrasında üyelerin birbirine verdiği güven ve itibar puanını,
- Tekstil Merkezi: Teknik bilgi ve üretim destek kategorilerini
ifade eder.
Hukuki Sorumluluk
MADDE 3 —
- TekstilForum.com, 5651 sayılı kanun kapsamında bir “Yer Sağlayıcı” konumundadır ve kullanıcı içeriklerini önceden denetleme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
- Platformda paylaşılan ilanlardan, ürün görsellerinden, kumaş kalite beyanlarından ve ticari anlaşmazlıklardan doğrudan içeriği oluşturan üye sorumludur.
- Adli makamlardan resmi talep gelmesi durumunda, üyelerin IP adresi ve log kayıtları yasal süreler boyunca saklanır ve ilgili mercilerle paylaşılır.
İKİNCİ BÖLÜM
TİCARİ ETİK VE İLAN DÜZENİ
Ürün ve Stok Beyanı
MADDE 4 —
- İlanlarda ürünün durumu (ham kumaş, bitmiş ürün, ihraç fazlası, stok fazlası vb.) açık ve net şekilde belirtilmelidir.
- Kalıp ve kalite bilgileri: Ürünlerin kalitesi (1. kalite, eko, defolu vb.) hakkında yanlış beyan verilmesi veya alıcıyı yanıltıcı bilgi paylaşılması nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilir ve süresiz uzaklaştırma sebebidir.
- Satış ilanlarında en az bir adet gerçek ürün veya kumaş görseli bulunması zorunludur. Temsili görseller kullanılması durumunda bu durum açıkça belirtilmelidir.
- İlanlarda minimum satış miktarı (metre, kilogram, adet veya lot) açıkça yazılmalıdır.
Fiyat ve Pazarlık Usulü
MADDE 5 —
- Tüm satış ilanlarında birim fiyatın (metre, kilogram, adet veya lot fiyatı) belirtilmesi zorunludur. “Fiyat için PM” ibaresi kullanılamaz.
- İlanlarda belirtilen fiyatlar liste fiyatı niteliğindedir. Alıcı ve satıcı, özel mesaj (PM) yoluyla miktar ve ödeme koşullarına göre pazarlık yapma ve fiyatı revize etme hakkına sahiptir.
- Kripto varlıklar (Bitcoin vb.) tekstil ticaretinde ödeme yöntemi olarak doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.
Ticaret Puanı Kullanımı
MADDE 6 —
- Ticaret puanı sistemi yalnızca forum üzerinden kurulan iletişim sonucu gerçekleşen ticari işlemler için kullanılabilir.
- Sahte ticaret puanı oluşturulması (karşılıklı puan verme veya puan kasma) tespit edildiği takdirde ilgili tüm üyelikler süresiz olarak kapatılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
FORUM DÜZENİ VE SAYGI
Üretim ve Teknik Paylaşımlar
MADDE 7 —
- Üretim teknikleri, baskı veya nakış süreçleri ya da gümrük mevzuatı hakkında kasıtlı olarak yanlış bilgi paylaşarak diğer üyelerin üretim süreçlerine zarar vermek yasaktır.
İleti ve Konu Düzeni
MADDE 8 —
- İlan başlıklarının tamamını büyük harflerle yazmak veya sürekli “güncel” mesajı göndererek diğer ilanları aşağıya itmek (flood) yasaktır.
- Üyeler, üyelik paketlerine göre belirlenen günlük konu limitlerine tabidir.
- Yeni Gelen üyeler: günde 1 konu
- VIP üyeler: günde 5 konu
- Premium ve Kurumsal üyeler: konu limiti yoktur
- Aynı kategoride aynı anda 2’den fazla aktif satış konusu bulundurulamaz.
Kişilik Hakları ve Esnaf Adabı
MADDE 9 —
- Diğer üyelerin ticari itibarını zedeleyen, kanıtsız suçlamalar içeren iletiler paylaşmak yasaktır. Şikayetler yalnızca ilgili şikayet kategorisinde ve gerekli delillerle birlikte açılmalıdır.
- Siyaset, din veya ırk ayrımı içeren söylemler tekstil ticaretinin profesyonel ortamına aykırı kabul edilir ve 15 günden başlayan uzaklaştırma cezaları uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÜYELİK PAKETLERİ VE AYRICALIKLAR
Paket Hak ve Sorumlulukları
MADDE 10 —
- TekstilForum platformunda dört üyelik seviyesi bulunmaktadır: Yeni Gelen (ücretsiz), VIP, Premium ve Kurumsal Şirket.
- Her üyelik paketi farklı gönderi limitleri, özel mesaj alıcı sayısı ve imza hakları içermektedir. Ayrıntılı bilgi için Üyelik Paketleri sayfasını inceleyiniz.
- Kurumsal Şirket paketi, flood ve spam kontrollerinden belirli ölçüde muaf tutulur. Bu ayrıcalık profesyonel iş akışını kolaylaştırmak amacıyla tanınmıştır. Kötüye kullanım tespit edilmesi halinde paket iptal edilir.
- Ücretli paket satın alan üyeler, paket süresi boyunca bu kurallara uymakla yükümlüdür. Kural ihlali nedeniyle hesabı kapatılan üyelere ücret iadesi yapılmaz.
BEŞİNCİ BÖLÜM
YAPTIRIMLAR VE YÖNETİM
Hesap Güvenliği ve Çoklu Üyelik
MADDE 11 —
- Bir kişinin birden fazla hesap açması (Kurumsal/Bireysel istisnaları hariç) yasaktır.
- Forumdan uzaklaştırılmış bir üye adına konu açmak veya onun ticaretine aracılık etmek yasaktır.
Yönetimin Yetkisi
MADDE 12 —
- Tekstil Forum yönetimi; forum düzenini, ticari güvenliği ve kullanıcı deneyimini korumak amacıyla gerekli gördüğü durumlarda içerik silme, hesabı dondurma veya süresiz kapatma yetkisine sahiptir.
- Yönetim kararlarına itiraz yalnızca yönetim ile özel mesaj yoluyla yapılabilir. Yönetim kararlarının forum ortamında tartışılması yasaktır.
Son düzenleme: