Tekstilde Tedarik Zinciri ve İş Akışı

Textile10

Kurumsal Şirket
Tekstil sektöründe bir ürünün mağazaya veya üretim hattına ulaşana kadar geçtiği yol, tedarik zinciri olarak adlandırılır. Bu zincir, üretici, tedarikçi, nakliye ve lojistik süreçlerini kapsar ve doğru yönetilmediğinde hem maliyetler artar hem de teslimatlar aksar.

1. Tedarikçi Seçimi​

• Kumaş Tedarikçileri: Kaliteli iplik ve kumaş sağlayabilen güvenilir firmalar tercih edilir. Lot numarası ve kalite belgeleri kontrol edilir.
  • Aksesuar Tedarikçileri: Düğme, fermuar, etiket, baskı aparatı gibi ürünler tedarik edilirken hem kalite hem de zamanlama kritik öneme sahiptir.
  • Fason Üretim Tesisleri: Siparişlerin seri üretime geçebilmesi için güvenilir ve termin disiplinine sahip atölyelerle çalışılır.

2. Sipariş ve Üretim Akışı​

1. Sipariş Planlaması: Müşteri talebi doğrultusunda kumaş ve aksesuar miktarı belirlenir.
  2. Numune Hazırlığı: Üretimden önce numune ürün hazırlanır, renk ve ölçü onayı alınır.
  3. Seri Üretim: Onay sonrası kesim, dikim ve terbiye işlemleri yapılır.
  4. Kalite Kontrol: Ürünlerin ölçü, dikiş ve renk standartlarına uygunluğu kontrol edilir.
  5. Paketleme ve Depolama: Ürünler güvenli paketlenir ve sevkiyata hazır hale getirilir.

3. Lojistik ve Nakliye​

• Yerel Satışlarda: Depodan mağazaya veya direkt müşteriye hızlı teslimat sağlanır.
  • Uluslararası Satışlarda: Navlun, gümrük işlemleri ve ihracat belgeleri titizlikle hazırlanır.
  • Takip ve İzleme: Siparişler, barkod veya lot numarası sistemi ile takip edilir.

4. Risk ve Yönetim​

• Fire ve Hasar: Üretim veya nakliye sırasında oluşabilecek fire minimuma indirilir.
  • Tedarikçi Problemleri: Kumaş veya aksesuar gecikmeleri, alternatif tedarikçilerle önlenir.
  • Stok Yönetimi: Özellikle sezonluk ürünlerde stok optimizasyonu kritik öneme sahiptir.

Profesyonel bir tedarik zinciri, ürünün kalitesini, teslim süresini ve maliyeti kontrol altında tutar. Tekstil sektöründe güvenilir tedarikçiler, marka ve üretici için uzun vadeli iş ilişkisi sağlar.

Geri