Konu Başlığı:
Konu İçeriği (SEO + Bilgi):
Tekstil sektöründe stok planlaması doğru kurulmadığında hem para hem de zaman kaybı kaçınılmaz oluyor. Özellikle sezonlu ürünlerde yanlış tahminler ciddi stok şişmesine veya ürün eksikliğine yol açabiliyor.
Talep tahmini hataları en büyük sorunlardan biri. Ürün daha satışa çıkmadan ne kadar gideceği yanlış öngörüldüğünde ya fazla üretim yapılıyor ya da ürün yetmiyor.
Sezon değişim hızı da stok dengesini bozuyor. Yazlık ürünlerin geç satılması veya kış ürünlerinin elde kalması firmayı ciddi baskı altına sokabiliyor.
Ürün çeşitliliği artışı stok yönetimini daha karmaşık hale getiriyor. Aynı modelin farklı renk ve bedenleri çoğaldıkça kontrol zorlaşıyor.
Depo ile satış arasındaki kopukluk da önemli bir problem. Satış ekibiyle depo sistemi senkron çalışmazsa gerçek stok durumu yanlış görünebiliyor.
Acil üretim kararları da planı bozabiliyor. Ani gelen büyük siparişler diğer planlanmış üretimleri geriye atabiliyor.
Genel olarak stok planlaması sadece ürün saymak değil, satış, üretim ve depo arasında doğru denge kurmakla ilgili bir süreç.