Tekstilde Fire Oranı Nedir?

Textile10

Kurumsal Şirket
Tekstil üretiminde sık kullanılan kavramlardan biri fire oranıdır. Fire, üretim sürecinde kullanılabilir ürün dışında kalan kumaş veya malzeme kaybını ifade eder. Kesim, dikim veya üretim hataları sırasında ortaya çıkabilir.

Özellikle kumaş kesim aşamasında fire oluşması oldukça yaygındır. Kalıp yerleşimi yapılırken kumaşın kenarlarında veya kalıpların arasında kullanılmayan parçalar kalabilir. Bu parçalar genellikle tekrar üretimde kullanılamadığı için fire olarak kabul edilir.

Fire oranı üretim planlamasında önemli bir detaydır. Örneğin bir üretici 1000 adet tişört üretmek istiyorsa, hesaplamaya genellikle belirli bir fire payı eklenir. Bu oran çoğu üretimde yaklaşık %3 ile %10 arasında değişebilir.

Fire oranını azaltmak için kesim planı doğru hazırlanmalı ve kumaş yerleşimi dikkatli yapılmalıdır. Deneyimli üretim ekipleri ve iyi planlanan kalıp yerleşimi sayesinde fire oranı önemli ölçüde düşürülebilir.

Tekstil üretimi yapan firmalar için fire oranını kontrol altında tutmak hem maliyetleri düşürür hem de üretim verimliliğini artırır.

Geri