Tekstilde Excel ve Dijital Stok Takibi

Textile10

Kurumsal Şirket
Toptan tekstil satışında ve üretiminde stok takibi, işin bel kemiğidir. Küçük işletmeler genellikle Excel kullanırken, büyük firmalar ERP veya özel stok yönetim sistemleri ile çalışır. Ama amaç hep aynıdır: ürünü, lotu ve müşteriyi doğru şekilde takip etmek.

1. Excel ile Stok Takibi​

• Ürün Kodlama: Her ürünün benzersiz bir kodu olmalı (örn: kumaş türü + gramaj + renk). Bu sayede hangi üründen kaç adet olduğu kolayca takip edilir.
  • Lot ve Parti Takibi: Aynı kumaşın farklı üretim partileri veya renk tonları kaydedilir. Böylece fire veya renk farkı sorunları önlenir.
  • Sipariş ve Teslimat Takibi: Excel tablolarında hangi müşteriye ne zaman ürün gönderildiği ve ne kadar kaldığı kaydedilir.
  • Raporlama: Haftalık veya aylık stok durumu, fire oranı ve satış verileri analiz edilebilir.

2. ERP ve Dijital Sistemler​

• Gerçek Zamanlı Stok: Depo ve satış bilgileri anlık güncellenir, stokta eksik veya fazla ürün hemen görülür.
  • Entegre Numune ve Sipariş Takibi: Numune onayları, müşteri talepleri ve siparişler tek sistemde toplanır.
  • Müşteri ve Tedarikçi Verileri: Siparişler, ödeme durumları ve tedarikçi teslimatları ERP üzerinden takip edilir.

3. Avantajlar​

• Fire Kontrolü: Stok takibi ile hangi ürün veya kumaşlarda fire oluştuğu belirlenir ve önlem alınır.
  • Hızlı Sipariş Yönetimi: Müşteri siparişi geldiğinde stok durumu hemen görülebilir, gecikmeler azalır.
  • Maliyet Kontrolü: Gereksiz stok birikimi önlenir, depo alanı ve nakliye maliyetleri düşer.

Profesyonel firmalar, Excel veya dijital sistemlerle stok yönetimini ve müşteri takibini entegre eder, böylece hem üretim hem de satış süreçlerinde maksimum verim sağlar.

Geri