Tekstil Sektöründeki Tüm Roller Ve Anlamları 2026

Eslem

Kurumsal Şirket
  • Aracı (Acente/Mümessil): Küresel markalar ile yerel üreticiler arasında köprü kurar. Siparişin takibini yapar, üreticiyi denetler ve sevkiyat sürecini yöneterek komisyon usulü çalışır.

• Üretici (Fabrika/İmalatçı): Hammaddeyi (kumaş, iplik) alır ve fiziksel olarak bitmiş ürün haline getirir. Kesim, dikim, ütü ve paketleme gibi ana üretim süreçlerinden sorumludur.

• Fasoncu (Alt Yüklenici): Kendi markası veya tam kapasiteli bir fabrikası olmayan, genellikle sadece dikim veya sadece nakış gibi belirli bir işçilik hizmetini başka firmalar adına gerçekleştiren birimdir.

• Tasarımcı (Stylist): Trendleri ve pazar ihtiyaçlarını analiz ederek koleksiyonun görsel konseptini, renk paletini ve ürün modellerini belirler.

• Modelist: Tasarımcının çizimlerini seri üretime uygun teknik kalıplara döker. Ürünün vücuda oturmasını ve ölçü standartlarını sağlar.

• Merchandiser (Müşteri Temsilcisi): Müşteri ile üretim bandı arasındaki iletişimi yönetir. Fiyatlandırma, numune onayları, malzeme tedariği ve üretim takviminden (termin) sorumludur.

• Satın Almacı (Buyer): Üretim için gerekli olan kumaş, aksesuar (düğme, fermuar vb.) veya iplik gibi girdilerin en uygun fiyat ve kalitede tedarik edilmesini sağlar.

• Planlama Sorumlusu: Fabrikadaki makine kapasitesini ve iş gücünü analiz ederek, hangi siparişin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini hesaplar; üretim akışını organize eder.

• Kalite Kontrolcü (QC): Üretimin farklı aşamalarında ürünleri denetler. Dikiş hatalarını, ölçü sapmalarını ve kumaş kusurlarını tespit ederek ürünün standartlara uygunluğunu onaylar.

• Lojistik ve Sevkiyat Sorumlusu: Bitmiş ürünlerin gümrükleme, yükleme ve müşterinin deposuna ulaşım süreçlerini organize eder.

• Koleksiyon Yöneticisi: Bir sezonun tüm ürün gruplarının dengesini kurar; hangi modelden kaç adet üretileceğine ve satış stratejilerine karar verir.

Geri