Tuana
Kurumsal Şirket
Tekstil dünyasında her kumaş eşit doğmaz. Bir pamuk parçası sizi giydirmek için var olurken, bazı kumaşlar çok daha ağır bir sorumlulukla yüklü olarak üretim bantlarından çıkar: sizi canlı tutmak, iş makinenizi çalışır hâlde tutmak, köprünün altındaki toprağı yerinde tutmak ya da cerrahın elini mikroplardan korumak. İşte bu ikinci gruba, yani bir görevi başarmak için var olan kumaşlara teknik kumaş denir.
Üretim süreci de alışılmışın dışındadır. Teknik tekstiller; eğrilmemiş elyaf, geniş ve dar dokumalar, dokusuz yüzeyler (nonwoven), çözgülü örme, atkılı örme ve halat gibi formlarda bulunabilirler. Yani "kumaş" denince akla gelen o klasik dokuma yapısıyla sınırlı değildir; bazen hiç dokunmamış, kimyasal ya da mekanik yollarla birleştirilmiş tabakalar hâlinde de karşımıza çıkar.
Aramid (Nomex/Kevlar): Askerden itfaiyeciye, kaynak işçisinden patlayıcı imha uzmanına kadar geniş bir koruma halkası çizer. Bu kumaşlar kimyasallara gerek duymadan kendiliğinden yanmaz özelliğe sahiptir; antistatik ve alev almaz yapılarıyla ısıya karşı dayanıklılık gerektiren üretim hatlarında ve çeşitli endüstrilerde kullanılabilirler.
Softshell ve Ripstop: Su geçirmez ve hava geçirgen özellikleri nedeniyle outdoor aktiviteler için sıklıkla tercih edilirler; kayak, yelken ve trekking gibi zorlu koşullarda performans sunarlar. Ripstop dokumada ise ızgara şeklinde güçlendirilmiş iplik yapısı, kumaşın yırtılmaya karşı direncini dramatik biçimde artırır.
Nonwoven (Dokusuz Yüzeyler): Teknik tekstillerin üretim alanları içinde en hızlı gelişen alan dokusuz yüzeylerdir. Tek kullanımlık hastane önlüklerinden filtrelere, bebek bezlerinden jeotekstillere uzanan geniş bir yelpazede rol üstlenirler.
Otomotiv sektörü bu pastanın en büyük dilimini yer. Araçların içindeki koltuk döşemelerinden, motor bölümündeki filtre sistemlerine, emniyet kemerlerinden hava yastığı bezlerine kadar her kritik nokta teknik kumaşla kaplıdır.
Bu fark, üretim maliyetine de yansır. Ancak bir itfaiyecinin elbisesi ya da bir cerrahın eldiveni söz konusu olduğunda, o fiyat farkı tartışılmaz biçimde anlamlı hâle gelir.
Teknik kumaş, tekstilin sessiz kahramanıdır. Vitrinlerde değil, fabrika zeminlerinde, dağ zirvelerinde, ameliyathanelerde ve savaş alanlarında işini yapar. Görünmez olduğu yerlerde bile, tam olması gereken yerde, tam olması gereken işi üstlenir.
Tanım: Bezden Mühendisliğe
Sıradan bir kumaş, ipliğin dokunmasıyla şekillenir ve görsel ya da dokunsal bir deneyim sunar. Teknik kumaş ise bunun çok ötesinde bir süreçten geçer. Teknik tekstil deyince estetik ve dekoratif özelliklerinden ziyade, öncelikle teknik performansları ve fonksiyonel özellikleri için üretilen tekstil malzemeleri anlaşılmaktadır.Hammadde seçiminden dokumasına, yüzey işleminden laminasyonuna kadar her aşama, o kumaşın yerine getireceği işleve göre planlanır. Tasarımın çıkış noktası "nasıl görünsün?" değil, "ne yapsın?" sorusudur.Yapı: İçinde Ne Var?
Teknik tekstiller esas itibariyle polyester, polipropilen, naylon, viskoz, pamuk, cam ve aramidden üretilirler. Bu liflerin her biri, kumaşa farklı bir yetenek kazandırır. Aramid fiber ısıya ve kesilmeye karşı koyar; cam elyafı ses ve ısıyı yalıtır; karbon fiber ise yüksek mukavemet-ağırlık oranına ek olarak termal ve elektriksel iletkenlik özellikleri taşır, yüksek çekme mukavemeti, düşük yoğunluk ve mükemmel yorulma direnciyle öne çıkar.Üretim süreci de alışılmışın dışındadır. Teknik tekstiller; eğrilmemiş elyaf, geniş ve dar dokumalar, dokusuz yüzeyler (nonwoven), çözgülü örme, atkılı örme ve halat gibi formlarda bulunabilirler. Yani "kumaş" denince akla gelen o klasik dokuma yapısıyla sınırlı değildir; bazen hiç dokunmamış, kimyasal ya da mekanik yollarla birleştirilmiş tabakalar hâlinde de karşımıza çıkar.
Öne Çıkan Teknik Kumaş Türleri
Gore-Tex: Teknik kumaşın belki de en ünlü yüzüdür. Gore-Tex membran, çok ince genişletilmiş politetrafluoroetilen (ePTFE) katmanından oluşur ve cm² başına 1,4 milyardan fazla mikroskobik gözenek barındırır. Bu gözenekler, su damlalarını dışarıda tutacak kadar küçük ama ter buharını dışarı atacak kadar büyüktür. Nefes alabilirlik; kumaşın hava geçirgenliğinden ziyade, terin su buharı şeklinde dışarı çıkmasına ne kadar izin verdiğini ifade eder.Aramid (Nomex/Kevlar): Askerden itfaiyeciye, kaynak işçisinden patlayıcı imha uzmanına kadar geniş bir koruma halkası çizer. Bu kumaşlar kimyasallara gerek duymadan kendiliğinden yanmaz özelliğe sahiptir; antistatik ve alev almaz yapılarıyla ısıya karşı dayanıklılık gerektiren üretim hatlarında ve çeşitli endüstrilerde kullanılabilirler.
Softshell ve Ripstop: Su geçirmez ve hava geçirgen özellikleri nedeniyle outdoor aktiviteler için sıklıkla tercih edilirler; kayak, yelken ve trekking gibi zorlu koşullarda performans sunarlar. Ripstop dokumada ise ızgara şeklinde güçlendirilmiş iplik yapısı, kumaşın yırtılmaya karşı direncini dramatik biçimde artırır.
Nonwoven (Dokusuz Yüzeyler): Teknik tekstillerin üretim alanları içinde en hızlı gelişen alan dokusuz yüzeylerdir. Tek kullanımlık hastane önlüklerinden filtrelere, bebek bezlerinden jeotekstillere uzanan geniş bir yelpazede rol üstlenirler.
Nerede Karşımıza Çıkar?
Teknik kumaşın dokunduğu alanları saymak, modern hayatın altyapısını saymak gibidir. Konveyör bantlar, tıbbi eldivenler, balistik kumaşlar, akustik izolasyon malzemeleri, otomobillerdeki hava yastıkları, antistatik tekstiller, suni çimen, bandaj malzemeleri, aleve dayanıklı battaniye ve yastıklar, filtreler, yanmaz yapı malzemeleri, kimyasal koruyucu giysiler ve tek kullanımlık koruyucu giysiler teknik tekstillerin kullanıldığı yaklaşık 150 nihai ürün arasında yer almaktadır.Otomotiv sektörü bu pastanın en büyük dilimini yer. Araçların içindeki koltuk döşemelerinden, motor bölümündeki filtre sistemlerine, emniyet kemerlerinden hava yastığı bezlerine kadar her kritik nokta teknik kumaşla kaplıdır.
Sıradan Kumaştan Farkı Nedir?
Fark, aslında bir bakış açısı farkıdır. Sıradan kumaş tüketiciye "seni güzel göstereceğim" der. Teknik kumaş ise "seni koruyacağım, işini kolaylaştıracağım, seni daha uzun süre ayakta tutacağım" der. Teknik tekstiller pahalı ve katma değeri yüksek ürünlerdir; kimyasallara, hava şartlarına ve mikro organizmalara karşı dayanıklı yapıları, yüksek mukavemet ve yanmazlık gibi üstün performans özellikleriyle öne çıkarlar.Bu fark, üretim maliyetine de yansır. Ancak bir itfaiyecinin elbisesi ya da bir cerrahın eldiveni söz konusu olduğunda, o fiyat farkı tartışılmaz biçimde anlamlı hâle gelir.
Teknik kumaş, tekstilin sessiz kahramanıdır. Vitrinlerde değil, fabrika zeminlerinde, dağ zirvelerinde, ameliyathanelerde ve savaş alanlarında işini yapar. Görünmez olduğu yerlerde bile, tam olması gereken yerde, tam olması gereken işi üstlenir.